Şebeke Operasyonları

İzmir ve Manisa illerinde yer alan tüm il ve ilçe merkezleri başta olmak üzere toplamda 55 ayrı noktada Arıza Onarım ve Bakım ekibi ile Dağıtım bölgemizdeki kullanıcılara hizmet verilmektedir. Bu birimler müşterilerinden gelen, OSOS, SCADA sistemleri vb. kanallardan gelen bildirimler ve ihbarlar yoluyla veya planlı bakımlarla tespit ettikleri alçak ve yüksek gerilim şebekeleri ile aydınlatma sistemlerindeki arızaları 365 gün 24 saat esasına göre giderecek şekilde enerji arzının sürekliliğini sağlamaktadır.

 

Yatırım Faaliyetlerimiz:

Bölgemizdeki elektrik enerjisi talep gelişimi, dağıtım şebekemizin ihtiyaçları ve dağıtım sisteminin gelecekte karşılaşabileceği arz-talep değişimlerine yönelik yatırım planlarını oluşturuyor ve bu planlar doğrultusunda kapasite artış, yenileme, teknoloji ve diğer ihtiyaç duyulan yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda, yatırımlarımızı EPDK tarafından onaylanan yatırım bütçemize uygun olarak takip ediyor ve yatırım gerçekleşmelerimizi düzenli olarak Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, EPDK ve TEDAŞ’a raporluyoruz.

 

SCADA:

Elektrik dağıtımında şebeke yönetiminin yüksek teknolojili ekipmanlar kullanılarak, optimum iş gücü sarfiyatıyla, güvenli, kesintisiz, uzaktan izlenebilir, hızlı ve etkin bir şekilde kontrol edilebilir yapıda yapılabilmesi için, SCADA/DMS sistemini hayata geçiren öncü dağıtım şirketleri arasındayız. Bu doğrultuda, 170 adet istasyon ve 1.970 adet fideri uzaktan kontrol edebiliyoruz. Her geçen yıl SCADA sistemine dahil olan olan trafo ve dağıtım merkezlerimizin sayısı artmaya devam etmektedir.

SCADA ile takip ve kumanda edilen istasyon sayıları:

 

 

170
İstasyon Sayısı
 
1970
Fider Sayısı

 

 

 

Bölgesel Dağılım Genel Toplam
İzmir/Güney 67
İzmir/Kuzey 24
İzmir/Metropol 42
Manisa 37
Genel Toplam 170

 

CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi):

Gdz Elektrik olarak dağıtım sorumluluk bölgemizde bulunan 47 ilçe ve yaklaşık 26000km²’lik bir alana ait dağıtım şebekesi, abone, adres, envanter fotoğrafları, harita vb. bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemlerinde yönetilmektedir.Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile bölgemizde elektrik dağıtım şebekesi envanterini yönetiyoruz. Bu kapsamda tüm dağıtım şebekemiz, kaynaktan tüm abonelere kadar elektronik ortama aktarılmış ve modellenmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımı sayesinde SCADA / DMS, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Müşteri Bilgi Sistemleri (MBS), Varlık Bakım Yönetim Sistemi gibi dağıtım şebekesinin yönetilmesini sağlayan diğer sistemleri ana veri kaynağı olarak kullanıyoruz.

 

 

Bakım ve Onarım Çalışmaları:  

Gdz Elektrik olarak, faaliyet alanımızdaki farklı lokasyonlarda yerleşik deneyimli Arıza&Onarım ve Bakım ekiplerimiz ile 7 gün 24 saat bakım ve onarım faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ekiplerimizin, tüketicilerden gelen bildirim ve  ihbarlar, otomasyon sistemlerinden alınan veriler ve bakım çalışmaları esnasında yapılan tespitler doğrultusunda yürüttükleri bakım&onarım faaliyetleri sayesinde faaliyet bölgemizdeki arıza süre ve sayılarını azaltarak kaliteli ve kesintisiz enerji arzını sağlamayı hedefliyoruz.

Bakım faaliyetlerimizi; yıllık bakım planlarına uygun şekilde, önleyici ve kestirimci bakım prensipleri baz alınarak ve teknolojik imkanlardan maksimum düzeyde faydalanarak sürdürüyoruz. Bu doğrultuda, insansız hava araçları vasıtasıyla enerji nakil hatlarımızı havadan görüntülüyor ve ihtiyaç duyulan bakım çalışmalarını hızlıca tespit ediyoruz.

Bakımlarımız esnasında mevzuatın izin verdiği sınırlar içinde kalacak şekilde ve iş sağlığı ve güvenliği açısından zorunlu olarak elektrik kesintileri yapılmaktadır. Kullanıcılarımız programlı kesintiler hakkında kesintiden en az 48 saat önce kurumsal internet sitemiz üzerinden, yazılı ve görsel basın-yayın kuruluşları aracılığıyla bilgilendirilmektedir. Çağrı merkezimiz üzerinden başvuru yapan tüm kullanıcılarımıza da planlı kesinti bilgileri SMS veya mail yoluyla iletilmektedir.

 

Aydınlatma:

Kent aydınlatmasına yönelik planlı bakım ve iyileştirme faaliyetlerini düzenli olarak sürdürüyoruz. Bu doğrultuda, aydınlatma sistemlerini belirli periyotlarda gözden geçirerek ekonomik ömrünü dolduran ekipmanların değişimini, ekonomik ömrünü doldurmamış olanların ise bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Aydınlatma Komisyonu Kararları doğrultusunda, EPDK  tarafından onaylanan yatırım bütçemize uygun olarak yeni aydınlatma sistemleri tesis ediyoruz.

Bu faaliyetlerimizin yanı  sıra, tüketicilerimizin 186 çağrı merkezi, kurumsal internet sitemiz, whatsApp ve/veya BİP platformlarımız, yazılı ve telefon iletişim kanalları üzerinden yapabildiği aydınlatma arıza, ihbar ve şikayetlerini sistemimizde takip ediyor ve sonuçlandırıyoruz.

 

Müşteri Operasyonları

1

Sayaç Okuma

Tükeci sayaçları; en az 25, en fazla 35 günlük dönemlerle Gdz Elektrik tarafından her takvim ayında bir defa okunur. Bu okuma aylık okuma olarak değerlendirilir. Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 35’inci maddesinde belirtilen mücbir sebep halleri ile ağır mevsim şartları, dönemsel kullanım ve benzeri nedenlerle okuma yapılamaması durumu aylık okumaya aykırı uygulama olarak değerlendirilmez. Bu kapsamdaki kullanım yerlerinde sayaçlar yılda en az iki defa okunur.

Gdz Elektrik sorumluluk bölgesinde bulunan tüketicilere ait tüm sayaçlar belirli bir plan dahilinde sayaç okuma ekiplerimizce okunmaktadır. Otomatik Sayaç Okuma Sistemi kapsamına dahil olan sayaçlar ise OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri) aracılığı ile uzaktan okunmaktadır. Tüketicilere şirketimiz tarafından okuma bildirimi bırakılır ya da tüketicilerin talep etmesi halinde okuma bildirimi elektronik ortamda tüketiciye gönderilir. Okuma bildirimi içerisinde yer alan bilgiler fatura/ödeme bildirimi içerisinde de düzenlenebilir.

    MESKEN

    Okuma bildirimlerinde asgari olarak aşağıdaki bilgiler yer alır:

  • Tüketicinin adı-soyadı veya unvanı, adresi, serbest tüketici tekil kodu veya EIC, uygulanıyorsa profil tipi
  • Sayaç veya sayaçlara ait marka, tip ve seri numarası, çarpan, varsa akım ve/veya gerilim trafo oranları
  • Aktif ve reaktif tüketime ilişkin ilk ve son endeksler ile okuma tarihleri
  • Tüketilen elektrik enerjisi miktarı
  •     
  • Değiştirilen sayaç var ise sayaçlara ait endeks değerleri detayı
  •     
  • Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin tüketici hizmetleri merkezlerinin telefon ve faks numaraları ile internet ve elektronik posta adresleri, arıza ve acil durumlarda aranabilecek telefon numarası
  •     
  • Okuma bildirimi yazılı olarak düzenlenir. Tüketicinin tercih etmesi halinde, okuma bildirimi tüketiciye kalıcı veri saklayıcısı ile de gönderilebilir.

2

Açma Kesme

Zamanında ödenmeyen borçların tahsiline ilişkin hususlar, ilgili tedarikçi ile düzenlenen perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında düzenlenmektedir.

Perakende satış sözleşmesi kapsamında öngörülen ödemelerin zamanında yapılmaması halinde görevli tedarik şirketinin talebi üzerine Gdz Elektrik tarafından tüketicinin elektriği kesilebilmektedir.

Elektriği kesilmiş olan müşterinin, ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi ve görevli tedarik şirketi tarafından bildirilmesi kaydıyla;

  • İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde,
  • İmar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde elektrik enerjisi yeniden bağlanır.

3

Sayaç Temini, Değişimi ve Kalibrasyon

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; dağıtım bölgesindeki sayaçların okunması, bakımı ve işletilmesi hizmetlerinin yerine getirilmesi dağıtım şirketlerinin sorumlulukları arasında sayılmıştır. Bu kapsamda yeni bağlantı talebinde bulunan tüketicilerin sayaçlarının temini ve takılması, mevcut tüketicilerin arızalanan sayaçlarının sökülmesi ve yerine aynı karakterdeki sayacın temin edilerek takılması işlemleri şirketimiz tarafından yapılmaktadır. Bu işlemler nedeniyle tüketicilerden herhangi bir bedel alınmamaktadır. Ayrıca 11/01/1989 tarihli ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri doğrultusunda sayaçlara ilişkin gerekli işlemleri yapmakla şirketimiz yükümlüdür. 10 yıllık damga süresi dolan sayaçlar şirketimiz tarafından sökülerek aynı karakterde yeni bir sayaç şirketimiz tarafından herhangi bir bedel alınmaksızın takılmaktadır.

Perakende satış sözleşmesi kapsamında öngörülen ödemelerin zamanında yapılmaması halinde görevli tedarik şirketinin talebi üzerine Gdz Elektrik tarafından tüketicinin elektriği kesilebilmektedir.

Yıllık elektrik tüketimi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca onaylanan limitin üzerinde olması nedeniyle OSOS kapsamına alınması gereken tüketicilerin sayaçlarının teknik özelliklerinin uygun olmaması nedeniyle değiştirilmesi gerekenler sökülerek yerine ilgili mevzuata uygun olarak belirlenen OSOS teknik özelliklerine uygun yeni bir sayaç şirketimiz tarafından tüketicilerden herhangi bir bedel alınmadan takılmaktadır. Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 51'inci maddesinde sayacın arızalanması veya ölçme hassasiyetinden şüphe edilmesi halinde yapılacak işlemler belirtilmiştir. Buna göre; Sayacın arızalanması veya ölçme hassasiyetinden şüphe edilmesi halinde, ilgili tüzel kişi veya tüketici tarafından sayacın kontrolü talep edilebilir. Bu talep, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından 11/01/1989 tarihli ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri çerçevesinde karşılanır.

Sayacın doğru tüketim kaydettiğinin tespiti halinde sayaç kontrol bedeli talep sahibi tarafından karşılanır. Tüketicinin sayaç kontrol talebinden itibaren 10 iş günü içerisinde ilgili dağıtım şirketi tarafından sayaç sökülerek değiştirilir.

Yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca, elektrik sayacı değişim, bakım ve işletme sorumluluğu elektrik dağıtım şirketlerine ait olduğundan, Gdz Elektrik tarafından yetkilendirilen görevliler dışında, elektrik sayaçlarına veya ölçüm sistemine müdahale edilmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 42'nci maddesinde tanımlanan müdahalenin niteliğine göre "Kaçak Elektrik Kullanımı" olarak adlandırılan eylemler hakkında hukuki ve/veya cezai işlemler başlatılmaktadır.


MESKEN

4

Kaçak Elektrik Enerjisi Tüketimi

Gerçek veya tüzel kişinin;

  • Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma olmaksızın dağıtım sistemine müdahale ederek elektrik enerjisi tüketmesi,
  • Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken ayrı bir hat çekmek suretiyle dağıtım sistemine müdahale ederek sayaçtan geçirilmeksizin elektrik enerjisi tüketmesi,
  • Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken sayaçlara veya ölçü sistemine müdahale ederek tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, eksik veya hatalı ölçüm yapılması veya hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmemiş sayaçtan geçirilerek mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketmesi,
  • Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin ilgili mevzuata uygun olarak kestiği elektrik enerjisini, mücbir sebep halleri dışında açması, kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilmektedir.
MESKEN

5

Usulsüz Elektrik Enerjisi Tüketimi

Tüketicinin;


  • Ölçme noktasından sonraki kendi elektrik tesisatından üçüncü şahıslara elektrik enerjisi vermesi,
  • Kendi adına perakende satış sözleşmesi olmadan daha önceki tüketici adına düzenlenen ödeme bildirimlerini ödemek suretiyle elektrik enerjisi tüketmesi,
  • İlgili tüzel kişilere yapılmış başvuru olmaksızın, bulunduğu tüketici grubunun kapsamı dışında elektrik enerjisi tüketmesi, 4. Güç trafosunu değiştirdiği halde ilgili tüzel kişilere durumu yazılı olarak on beş gün içerisinde bildirmemesi,
  • Mesken aboneleri hariç, kendisine ait tesis veya tesislerdeki bağlantı gücünün %20'den daha fazla artması halinde, ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili lisans sahibi tüzel kişiye başvurmaması veya başvurmuş olmasına rağmen ilgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumlarında, usulsüz elektrik tüketmiş sayılır.

Kaçak elektrik enerjisi tüketiminin tespit edilmesinde, ilgili tüzel kişinin tespitini doğru bulgu ve belgelere dayandırması ve tüketici haklarının ihlâl edilmemesi esastır. Kaçak işleminin başlatılması için bu sürecin sonunda kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespiti gereklidir. Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, kaçak tespit süreci sonucunda kaçak elektrik enerjisi tüketimi tespit edilen gerçek veya tüzel kişilerin elektrik enerjisini keserek sayacı mühürler ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur.

MESKEN
OSOS

Otomatik Sayaç Okuma Sisteminin Kurulması ve İşletilmesi Süreci:

 

Dağıtım bölgemizde yer alan ve yıllık tüketimi 80 MWH’ı geçen tüm kullanıcıların elektrik sayaçları OSOS sistemine dâhil edilmiş olup bunların endeks okuma işlemleri OSOS sistemi tarafından uzaktan okunmaktadır. Bu sistemle endeks verilerinin hatasız bir şekilde, her ayın aynı gününde ve saatte okunması sağlanmaktadır. Bu veri ayrıca Kullanıcı ile de paylaşılarak, kullanıcının tüketimini denetlemesi ve kontrol altında tutması sağlanmaktadır.

 

Dağıtım şirketimize ait Sokak Aydınlatma sistemleri de OSOS sistemine dâhil edilmiş olup, Sokak aydınlatmalarının denetim ve kontrolü de bu sistem üzerinden yapılmaktadır.

 

Dağıtım sistemimizde bulunan şirketimize ait trafo tesislerinin Genel tüketim sayaçları da OSOS sistemi tarafından izlenmektedir. Bu sistem sayesinde trafo tesisinde yaşanan genel elektrik kesintisi bilgisi anında ilgili birimlerimize iş emri olarak iletilmekte ve oluşan kesintinin daha kısa sürede giderilmesi sağlanmaktadır.

 

OSOS ile takip edilen Genel Aydınlatma ve Dağıtım Trafolarına ait rakamlar:

 

 

14.500
Genel Aydınlatma
 
11.500
Dağıtım Trafosu

 

 

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) bağlanan abonelerimiz, enerji sayaçlarına internet üzerinden bağlanıp, tüketime esas verilerini okuyabilmelerine imkan sağlayan kullanıcı adı ve şifrelerinin temini için, aşağıda yer alan belgeleri ve son satırdaki linkte verilen “OSOS Kullanıcı Şifre Talep Formu”nu, ilgili yerleri doldurularak ıslak imzalı olacak şekilde sayacislemleri@gdzelektrik.com.tr adresine mail atmak suretiyle başvurabilirler. 

OSOS Kullanıcı Şifre Talep Formunu İndirmek İçin Tıklayınız.

EPDK Kurul Kararı İçin Tıklayınız.

Bilgilendirme Dokümanı İçin Tıklayınız.

 
 
Üretim Santralleri

Lisanslı/Lisanssız Üretim Santrallarının (Dağıtık Enerji Kaynakları) Takibi

Son yıllarda dağıtık enerji kaynakları küresel çapta hızlı bir artış gösterirken; dağıtım şebekesi seviyesinden sisteme bağlanan dağıtık üretim, talep tarafı katılımı ve sayaç arkası batarya sistemlerinden oluşan bu kaynakların sunduğu çok yönlü faydalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme daha kolay entegre olmasında ve tüm elektrik sisteminin esnekliğinin artmasında kilit rol oynamaktadır. Bunun sonucunda dağıtık enerji kaynakları; enerji sisteminin karbonsuzlaşmasına yönelik katkıları başta olmak üzere, sistem kayıplarının azalması, gerilim ve enerji kalitesinin artması, iletim ve dağıtım sistemi yatırımlarının azalması gibi konularda şebekenin sağlıklı çalışmasını destekleyen birçok fayda sağlamaktadır. Bu bağlamda, şirketimiz; 50kW ve üzerindeki üretim kapasitelerine sahip tüm Dağıtık Enerji Kaynaklarını online olarak izleyip, gelen üretim verilerini yine online olarak TEİAŞ sistemlerine aktarmaktadır.

Şebekemizde yer alan Lisanslı/Lisanssız Dağıtık Enerji Kaynaklarına ait rakamlar:

 

837
Lisanssız Üreticiler
 
64
Lisanslı Üreticiler
Planlı Kesinti Tazminat Sorgulama Whatsapp İletişim Hattı Yasal Bildirimler
1/4

Web sitemizi genel olarak nasıl değerlendirirsiniz?

Çok Kötü

Kötü

Orta

İyi

Çok İyi

Hayır

Evet

0/500

Geri